Friday, April 29, 2016

Pandan plantjes


Ik heb ze eindelijk gevonden! Pandan plantjes! Sinds wij steeds kleine breakjes namen bij Sala in Thailand, had ik deze plantjes al op mijn verlanglijst staan. Daar geurt het hele resort naar de pandan en wordt pandan volop gebruikt in het menu. Ook kregen we 's avonds altijd een flesje met pandan water.

Pandan is een schroefpalm en een tropische plant. Het wordt veelvuldig gebruikt bij bereiding van Aziatische gerechten. De bladeren worden gedroogd of vers in een bundeltje meegekookt bij de rijst (pandanrijst!) of in desserts of curry gerechten. Of ze maken bakjes van de bladeren waar het gerecht in gestoomd wordt.

Ook worden er positieve eigenschappen aan de pandan plant toegeschreven. Zoals een helende werking tegen allerlei tropische ongerieven, een anti-virale werking, anti-alergeen en ontstekingsremmend, enz. En soms heeft het ook een religieuze betekenis. Kortom, het kan dus geen kwaad om het hier en daar in het pannetje te gooien.

Nu alleen nog de plantjes levend houden. Omdat het een tropische plant is, is eigenlijk een hoge luchtvochtigheid noodzakelijk. Maar als ik op internet kijk, zegt de een dat hij vooral binnen moet blijven en een ander zegt dat hij gemakkelijk in de volle grond kan. Ik heb besloten om de plantjes maar eerst binnen te verwennen. Na de afgelopen week en als ik naar buiten kijk ook vandaag, is het weer alles behalve tropisch. Ach ik vraag niet veel. Ik hoef geen 30 graden met brandende zon, maar zo rond de 20 graden moet toch kunnen? En een zonnetje?

Thursday, April 28, 2016

Oranje bitter koud



Ik hield mijn hart vast. Koningsdag 2016 zou een hele koude worden. En ik had het niet zelf verzonnen hoor. Nee gisteren, 26 april, was een dag die niemand snel zal vergeten. Code geel was afgekondigd door het KNMI vanwege de kou, regen, onweer, hagel en sneeuw! Wat?! Volgens het weer online
zou dit de koudste 26 april ooit zijn! En de vooruitzichten voor 27 april, Koningsdag, zagen er net zo slecht uit. Ik zag die kindjes op de vrijmarkt al zitten...




Vandaag werd het in De Bilt niet warmer dan 7,7 graden. Daarmee is het de koudste 26 april ooit gemeten. Het kouderecord was tot vandaag in handen van 1989 met een maximumtemperatuur van 7,9 graden. Door een stevige wind was het voor het gevoelig vanmiddag zelfs maar 1-4 graden.
Het koude weer gaat gepaard met talrijke buien. Hagel, onweer, windstoten en natte sneeuw speelden het verkeer vandaag parten. In Overijssel, Drenthe en delen van Friesland was het vanochtend glad op de wegen door sneeuw. Lokaal lag vanochtend vroeg een sneeuwdek van 3 cm. De laatste keer dat er zo laat in het voorjaar nog een sneeuwdek lag was in 1979. Toen was het lokaal wit op 2 mei en op 4 mei.


En dat klopte ook helemaal. De wind, de regen, de gladde wegen vanwege de hagel hielden de gemoederen goed bezig. Het was echt een dag voor de open haard, erwtensoep en dikke sokken. Bah. Ik bedoel, ik wil echt niet over het weer zeuren of heimwee krijgen naar HK maar dit is belachelijk!

Ik kreeg ook wel een beetje meelij met Linn. Zij zou naar Best gaan. Naar een openlucht festival. Van 12 tot 12 middernacht. Hoe kleed je je daarop dan? Wie verwacht nou dat je de ski kleding van zolder moet trekken...eind april!!


Enfin, vanmorgen toen we wakker werden, zag ik de zon schijnen! Gelukkig. Ik heb gelijk een berichtje naar Linn gestuurd...'de zon schijnt!!' Ik hoop dat ze vandaag een heerlijke dag heeft zonder al te nat te zijn geregend of blauw van de kou te zijn.


Wij hebben vandaag kalm aan gedaan. Beetje gekeken naar de tv hoe de koninklijke familie rondliep in Zwolle. Natuurlijk een oranje tompouce soldaat gemaakt en daarna zijn we in de auto door de Betuwe gereden. Kijken naar de bloesem en lokale asperges gekocht. Het winkeltje naast de boomgaard zag er super gezellig uit, vol met streek producten en een gezellige oma die niet stopte met praten.
En ik moet zeggen, die vers gestoken asperges smaakten heerlijk!







Tuesday, April 26, 2016

Daar bij de molen


Afgelopen zaterdag vierde Lody haar verjaardag. Een verjaardag met een prachtig rond getal. Nee ze is niet jarig in april maar in augustus. Maar omdat het dicht op Andy's verjaardag viel en wij zijn verjaardag helaas nooit meer zullen vieren, heeft ze haar verjaardagsfeest uitgesteld.


Het feest zou gehouden worden bij de molen in Ophemert. De ouders van haar schoonzoon hebben deze molen onder beheer en omdat Lody's huisje niet groot genoeg is voor het gezelschap, was voor de molen gekozen. Moeten we daar alleen even naar toe rijden...Enfin, we hebben het gevonden, met een omweg, maar gelukkig waren we de enigen niet die een extra rondje hebben gereden.


De hele familie was aanwezig! Super leuk om ze allemaal weer te zien. Het leek wel een familie reünie!
Het weer was koud en het waaide hard, soms ook regen en hagel, maar af en toe was het mooi genoeg om naar buiten te gaan om van de spaarzame zonnestralen te genieten. We hebben ook een rondleiding door de molen gekregen en zelfs Chiel ging alle steile trapjes op en af!



Lody had zich goed uitgesloofd en een buffetje klaar gezet voor de gasten. Het was heerlijk! Daar kon geen regenbui tegen op! Bedankt Lody, voor de leuke dag! XXX


Tuesday, April 19, 2016

Nieuw begin

Het lijkt alsof het universum heeft besloten dat wij na tijden omringd te zijn geweest met negatieve energie, nu met nieuwe positieve energie de toekomst tegemoet mogen. Zo kon ik Jupiter van de week sprankelend naast de maan zien staan en nu schijnt de zon zelfs! De nachtrust is nu ook nachtrust. Fris opstaan en weer zin hebben in de nieuwe dag. Hoe lekker is dat!

De net geplante fruitboompjes staan in knop, hier en daar is zelfs een bloesempje open gegaan. De perkjes staan er fris geschoffeld bij. De kruidenplanten staan fier overeind en de kopjes staan synchroon naar de zon gericht. De lente is echt begonnen. De fris groene puntjes aan de struiken die langzaam maar zeker zich uitvouwen als blaadjes, veranderen mijn tuintje beetje bij beetje. 



Als dit alles symbool staat voor een frisse nieuwe start dan hoor je mij niet klagen. Ik heb er zin in!

Sunday, April 17, 2016

Veel gebeurt

Er is veel gebeurt de laatste weken. Vooral met het werk. Chiel is niet meer werkzaam bij zijn oude werkgever en daarom zijn we de afgelopen week in Hongkong geweest. Er moest nogal veel geregeld worden en dat kon niet langer wachten. Dus hup het vliegtuig in, heel veel geregeld en toen hup het vliegtuig opnieuw weer in terug naar NL.

Het gaat te ver om alles uit de doeken te doen, alhoewel ik daar wel een trilogie over kan schrijven, maar feit is dat we in HK waren. We hebben Jesse en Mabel gezien en ik ben weer door mijn oude buurtje en oude huisje gelopen. Natuurlijk is ook de bbq weer aangestoken door Jesse en het voelde zo fijn om ze weer te zien. Ik denk dat het niet meer zien van vrienden, het naarste is van een verhuizing. Vreemd om daar te zijn als toerist. Vreemd om daar te zitten in een hotel. Het weer werkte ook niet mee moet ik zeggen. Veel regen en veel onweer en hele hoge luchtvochtigheid. Verder geen vrienden gezien omdat we zo druk waren dat het geen zin had om afspraken te maken. Dat komt de volgende keer wel weer.

Ben natuurlijk nog wel door TST en Mongkok gelopen. Ik heb mijn aardewerk winkeltje weer gezien, de bloemenmarkt en een super groot winkelcentrum in Shatin. Je kan daar beter zijn dan buiten rondlopen in de regen. En voor mij was het helemaal nieuw. Was er nog nooit geweest. Ook leuk dus.
Ik heb ook de nieuwe Marketplace (mijn oude supermarkt) maar eens bezocht. Toen we weg gingen in januari, waren ze flink aan het verbouwen. Het ziet er prachtig uit! Natuurlijk ook gegeten bij Wooloomooloo, waar we onthaald werden als 'long lost friends', gegeten bij Spasso, veel sushi en dimsummetjes gegeten, kortom alles gedaan wat ik zo miste.

En nu zijn we weer thuis. Met de jetlag valt het reuze mee en ik heb de achtertuin weer bijgewerkt. Nog een kersen en pruimen boom gepland, onkruid gewied en de enorme was van 1 week gedaan. Heerlijk om weer thuis te zijn. Zelfs nu het hagelt en regent.

Enfin, weer een boekje uit en dicht geslagen. Nu het nieuwe boekje weer openslaan.


Monday, April 04, 2016

Verjaardag

1 April was ik jarig. Na jaren kon ik weer gewoon thuis de verjaardag vieren. Heerlijk. Linn en ik hebben lekker geluncht in Nijmegen.


Daarna zijn we naar Simone en Ron afgereden in Leiderdorp. We waren uitgenodigd voor een etentje en bleven gelijk een nachtje slapen ivm lekkere wijntjes die geschonken zouden worden tijdens het diner.

Met de taxi naar Villa Rozenrust. Klinkt als een bejaarden tehuis maar het is een Italiaans restaurant in Leidschendam. We hebben heerlijk gegeten! Het leuke is dat je geen menukaart krijgt maar dat alles in schalen op tafel wordt gezet. Family-style. Enorm gelachen met z'n allen, flink wat heerlijke witte wijntjes weg getikt en aan het eind werden we weer opgehaald door de taxi! Super was het!


Op zaterdag vertrokken we om 10 uur terug naar Druten. Er moest nog lasagne en een pavlova gemaakt worden voor de familie. Iedereen zou komen. Zelfs Jasmijntje nauwelijks 7 dagen oud en Sammie, 5 weken oud.

Sammie

Jasmijn

Alles stond klaar en de pavlova moest alleen nog 'aangekleed' worden maar dat kan pas net voordat je het gaat eten. Gelukkig kreeg ik hulp van Leena!


Tijdens het eten keken Chiel en ik eens om ons heen. Baby's, overal baby's! We werden allebei lichtelijk emotioneel van het aanzicht. Onze kids, de kleinkids, wat hebben we dat toch gemist al die jaren!


's Avonds nog bezoek gehad van Yvon en Mari en zondag hebben we gelummeld. Nou ja gelummeld, ik heb de tuin gedaan want het was EINDELIJK zonnig! En Chiel was aan het werk op zijn werk kamer.

Ik heb net weer een perkje gedaan. Net op tijd want nu regent het weer. Bah.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails