Friday, June 29, 2007

Hoog bezoek!

Het is net of ik of niets anders kan praten, maar de 10 year hand-over anniversary, beheerst hier nogal het leven.

Vandaag zat ik tv te kijken op de bank. Chiel was thuis aan het werk aan de eettafel, dus daar had ik geen kind aan. Horen we een hoop kabaal. Ik kijk naar boven, zweven daar zeker 3 helicopters. Van wat ik zo met het blote oog kon zien, was er 1 van het leger, 1 van de politie en 1 van de TV.

Ineens wist ik het weer. Chairman Hu Jintao (ik geloof dat ik het zo goed schrijf) oftewel de president van China, is op bezoek in Hong Kong. Voor het feestje van a.s. zondag.

De helicopter van het leger bleef maar rondjes vliegen boven het Congresgebouw. Daar worden de ceremonies gehouden. Je staat er niet zo bij stil maar er zijn denk ik genoeg mensen die wel eens een schotje willen wagen op de chairman.
De hele dag bleven de helicopters in de lucht. Tot een uurtje of 5 denk ik. Daarna mochten de particuliere helicopters van de hotels pas weer de lucht in die hier dagelijks over vliegen.

We zijn net gaan eten bij Elvis. Op HK-Island dus. Enorme files en een ongelooflijke hoeveelheid politie op de been. Vanaf de tunnel zo'n beetje om de 10 meter, 1 agent! Overal road-blocks en pers en je kan niet meer in de omgeving komen van het Congresgebouw omdat de Chairman met gevolg, zijn intrek heeft genomen in het Grand Hyatt Hotel wat onder het congresgebouw zit.
Morgen hoop ik dat mijn rug en been wat beter zijn en dat ik eens in de stad kan gaan kijken.

Wijzelf krijgen ook gauw bezoek. Straks van Jos die een biertje komt drinken, dan volgende week zondag van Ben en 12 tot 15 juni van Herman en Gerda die met hun kinderen een trip naar Vietnam gaan maken. Ze zijn morgen ook alweer 25 jaar getrouwd! En daarna ook op 15 juni komen Linn en Martijn en op 18 juni komt Remy. En als alle kids weer naar huis zijn dan komt Arlene! Gezellig!!

Thursday, June 28, 2007

HUH?!

Hong Kong blijft me verbazen.
Alles is goed georganiseerd, soms zelfs over-georganiseerd. Zo nu en dan wordt je daar vreselijk moe van omdat het net lijkt of je zelf het verstand hebt van een doperwtje.

Zo kan ik me dat popconcert herinneren van The Village People. In NL is het heel gewoon bij concerten dat er gedronken, gegeten en gerookt kan worden. Ik begrijp dat ze tegenwoordig verbieden dat er gerookt mag worden. Niet leuk voor rokers, maar begrijpelijk. Maar dat je nog geen flesje water kan kopen en dat je op je stoel moet blijven zitten? ...Nee, dat kan ik niet begrijpen!

Ik zal ook nooit meer naar een indoor-popconcert gaan omdat je steeds in het gezicht kijkt van een chinees die met z'n rug naar het podium zit en alleen maar kijkt of er geen "onregelmatigheden" plaats vinden zoals "op je stoel staan" of God forbid " staan en dansen" of zelfs je eigen "flesje water opdrinken". Nee dat is niets voor mij.

Aan de andere kant heeft die over-georganiseerdheid ook wel weer voordelen.
Niemand gooit zomaar wat op straat. Je weet dat je een bekeuring kan krijgen. Dus schone straten. Als er een mainland Chinees begint te roggelen, dan kijken de HK-chinesen ge-ergert achterom en slikt de mainlander gelijk z'n roggel weer in. Geen slipgevaar dus. En zo zijn er legio voorbeelden te noemen.

Nou werd ik net gebeld door onze Citibank.
Gistermiddag heb ik flink wat geld opgehaald om de tickets te betalen naar Ko Samet. We gaan met de kids als ze hier zijn een weekje weg. Vraagt die mevrouw of ik inderdaad gisteren een flink bedrag heb opgenomen, omdat ze bang zijn voor fraudeurs of dat mijn pasje misschien gestolen is? Dat is toch geweldig!

Wednesday, June 27, 2007

Er gebeurt van alles!


Gisteren ben ik naar de Gateway gelopen om boodschappen te doen. Toen zag ik bij de ingang ineens een heleboel panda-beren staan! Geen echte natuurlijk. Maar ik heb er wat foto's van gemaakt. Ze zijn wel schattig.

Daarna naar huis en toen zag ik dat ze bij ons in de straat allemaal bomen aan het planten waren. Gaaf, eindelijk wat groen in het straatje. Het schijnt dat dat ook te maken heeft met de Hand-over. Op Nathanroad zijn allemaal palmbomen geplant, in de natuurreservaten planten schoolkinderen bomen en nu ook bij ons in het straatje!

Toen zat ik eindelijk op de bank niets te doen, begon er ineens vuurwerk van de gebouwen af te komen! Gisteren is ivm de Hand-over een nieuwe lichtshow van start gegaan op de Avenue of Stars. Natuurlijk met vuurwerk. Het blijft China tenslotte!

Tuesday, June 26, 2007

De "Handover"

Hier zijn wat filmpjes van de Handover van 10 jaar geleden, van het nieuwe filmpje wat speciaal gemaakt is voor de viering van 2007 en nog een herdenkingsfilmpje van de afgelopen 10 jaar onder chinese vlag.

Wat ik zo om me heen hoor, is dat de Honky's het enorm jammer vinden dat de Handover ooit heeft plaats gevonden. Ze hadden het liever bij het oude gelaten.
Maar zo negatief als dat ze dachten dat het zou zijn, blijkt niet gegrond. Het viel achteraf best wel mee. China heeft toendertijd beloofd weinig te veranderen aan HK voor de aankomende 50 jaar.





Sunday, June 24, 2007

10 year Handover Anniversary



1 Juli is het zover. Dan is het precies 10 jaar geleden dat Hong Kong door Groot-Brittanie werd terug gegeven aan China. Tijd voor een feestje dus!

Het hele jaar wordt er al van alles georganiseerd ivm deze viering. Ik ben de weg een beetje kwijt want er is normaal al veel te doen in HK.

Maar deze week is het overal feest. Lion en dragon dansen (die we gemist hebben helaas), koren die zingen, acrobaten op straat, vlaggen langs de kant van de weg, en op de sky-line zie je de gebouwen die met kerst van alles op het gebouw hebben staan, nu helemaal in de lichtjes zitten met spreuken die gaan over de Handover en niet te vergeten het gigantische vuurwerk in de haven. Die we trouwens goed gaan zien want we hebben een tafel gereserveerd aan de boulevard! Eten en vuurwerk kijken; wat wil een mens nog meer!




Maar vanmorgen zijn we wezen kijken bij de Internationale Dragonboat Races. 120 Professionele teams van over de hele wereld waren te samen gekomen aan de Tsim Sha Tsui Boulevard.
Ik had het gelezen in de krant en Chiel en ik dus samen naar de boulevard. Het begon om 8.30 uur vanmorgen dus best wel vroeg. Maar het plan was eerst ontbijten bij Coffee Pacific en dan gewapend met fototoestel naar de races.


We liepen de voordeur uit en alsof we een klap in ons gezicht kregen....WAUW HEET!!!!! Mijn God, 's ochtends om kwart over 8 was het al 35 graden! Geen zuchtje wind te bekennen en de zon scheen volop! Eenmaal op de boulevard aangekomen, werd het er niet beter op. Chiel zag eruit als een smeltend ijsje. Hij bleef druppen en de transpiratie hield niet op.

Het ontbijt buiten op het terras, smaakte eigenlijk niet zo goed meer. Te heet, geen schaduw, en geen wind. We zijn vlug naar de races gelopen, ik heb als een gek foto's gemaakt van de eerste race en we zijn zo vlug als we konden weer naar huis gegaan en rechtstreeks het zwembad ingelopen. Je kon Chiel gewoon horen sissen en het stoom van zijn bolletje af zien komen toen hij het water inliep.



Eigenlijk hebben we vandaag niet zoveel meer gedaan. Te heet. En de zomer is net begonnen! Dat kan nog leuk worden...

Saturday, June 23, 2007

Katten en Nasi

Gisteravond hebben Chiel en ik gegeten aan de boulevard. Dat was het makkelijkst voor mij. Mijn rug en been deden gisteren niet wat ik wilde, dus hoe dichterbij eten hoe makkelijker.

We slenterden weer terug (de chinezen haalden mij zelfs in dus kan je nagaan hoe langzaam ik liep!) en toen zagen we achter ons appartement 2 dames die de zwerfkatten voerden.

De katten gingen NIET in de nasi maar kregen nasi geserveerd! Een culinair hoogtepuntje dus voor de mannen. Wel heel schattig trouwens, de dames komen elke dag, drie keer de katten voeren. Kattebrokjes, water en wat er is over gebleven van de maaltijd thuis wordt in tassen mee genomen. De katten kennen de dames al bij stem! Zodra ze de tas neerzetten en de katten roepen komen ze van alle kanten aangerend!

Lief dat er nog van die mensen bestaan die zelfs aan de zwerfkatten denken...

Zo komen er ook dagelijks mensen langs die een oude man die in het gemeenteperkje naast het postkantoor woont, eten en drinken komen brengen. Hij heeft vaak zo veel gekregen dat hij het weer aan de katjes geeft.

Friday, June 22, 2007

Daaag....

Gisteren heb ik me naar de Gateway gesleept voor een bakkie koffie. Ik had het wel gezien om maar steeds op de bank te hangen met mijn beentje. Ik moest er echt even uit.

Toen ik goed en wel mezelf had geinstalleeerd op het terras ben ik eens gaan sms-en met Jos. Of hij wakker was. Jos zat al in Mongkok. Shoppen! We spraken af dat we allebei naar een tentje zouden lopen om daar te gaan lunchen. Terwijl we daar zaten kwam de regen loodrecht naar beneden maar gelukkig hield de regen er na 10 minuten mee op.

's Avonds zouden we gaan pizza eten met Bram, Kamilla en Anisah. Heerlijke pizza's die je aan de meter kan kopen, hihi.
Na de pizza zijn we naar een tentje gelopen voor een bakkie koffie. En toen kreeg Jos telefoon. Uit Nederland. Er zijn wat geschillen tussen Jos en zijn werkgever en die hadden een ticket geboekt voor Jos voor vandaag om 10 uur naar Amsterdam. Jos had eerst een biertje nodig.
Zegt die kelner, "We have Jan Smit beer!" HUH...?! Bier van onze eigen Jantje Smit? Nou dat wilden Bram en Jos wel eens proberen. Komt die gozer met het biertje blijkt het John Smith beer!
Maar goed, na het biertje in de taxi gestapt en naar huis gereden. Jos moest nog het een en ander regelen en de koffer inpakken. Ik hoop dat alles straks goed geregeld is tussen Jos en de werkgever en dat we hem gauw weer terug zien in Hong Kong.
Ik baal ervan dat iedereen maar weg gaat...vind ik niet leuk!

Wednesday, June 20, 2007

Terug in de tijd!


Bij het opruimen van het huisje van ma in zeeland kwamen we van alles tegen. Ook dit boekje van de Staatsspoorwegen. We moesten gelijk aan Mari denken. Hij werkt bij de NS. Misschien heeft hij wat aan de "eenige nuttige wenken" voor de reiziger! Op dat fotootje moet je echt even klikken zodat je ook kan lezen wat er staat.

Verder gaat hier alles z'n gangetje. Op de jetlag na zijn we weer helemaal up and running. Chiel is weer poepie druk en ik zit weer aan het zwembad. Ik ben nog wel naar de Ikea geweest om handdoeken te kopen voor als de kids komen. Nog effe en Ben staat al op het vliegveld! YEAH!!


Posted by Picasa

O ja, toch maar met de bus naar de Big Budha

In de 2 weken dat wij in NL waren is er een ongeluk gebeurd met de kabelbaan in Tung Chung.
Heel fijn. Vooral omdat ik van plan was om Arlene en de kids mee te nemen de kabelbaan in. En omdat ik er pas nog had in gezeten. Ik moet altijd denken als ik in zo'n ding zit, dat het afbreekt, of naar beneden valt. En mijn angst is dus terecht! Lees en huiver!!!
Dit kranteknipsel komt uit de Standard- China's Business Newspaper

Skyrail firm told to fire staff if liable for accident Skyrail-ITM - the Australian firm behind the Ngong Ping 360 cable car system on Lantau - will be asked to replace its entire management team if it is found to be responsible for the incident Monday in which a cabin plunged 50 meters to the ground after becoming detached from the cable.

Mimi Lau and Diana Lee Wednesday, June 13, 2007

Skyrail-ITM - the Australian firm behind the Ngong Ping 360 cable car system on Lantau - will be asked to replace its entire management team if it is found to be responsible for the incident Monday in which a cabin plunged 50 meters to the ground after becoming detached from the cable.
The warning came from Secretary for Economic Development and Labour Stephen Ip Shu-kwan Tuesday as he announced a thorough investigation will be launched with the help of overseas experts.
The probe is expected to be completed within a month.

The incident was the first of its kind at the Lantau tourist attraction since the trouble-plagued cable car system began operation in September last year.
Ip said the investigation will cover not only the mishap itself, but also the overall management and maintenance of the system.
"If it turns out to be a management problem, we'll ask MTR Corp [which owns and operates the project] to do what it needs to do."
He said that, according to the Aerial Ropeways (Safety) Ordinance, the director of the Electrical and Mechanical Services Department is empowered to request the corporation to have a management team that is capable of handling the skyrail system.
"We're taking safety as our top priority. Unless and until the director is satisfied with the safety of the system, we'll not allow the service to resume," Ip said.

Cable car services at Tung Chung - which is linked to the famous Big Buddha by the system - have been ordered to be suspended indefinitely until it can be established what went wrong.

No one was injured in Monday evening's incident in which the empty cable car crashed to the ground during a test run after operating hours.

Immediately after the crash, maintenance staff members were sent to each of the system's supporting towers to examine if other cabins had plunged along the whole ropeway.
Investigators found some 10 gear wheels had been seriously damaged on the system where the cable car plunged.
The gear wheels, installed on the towers, are used to hook cable cars in place as they pass the towers.
Investigators are still trying to find out how these gears were damaged and whether the damage was related to the crash.
An inside source revealed to The Standard Tuesday the mishap was associated with a decision by Skyrail- ITM's senior management to boost passenger capacity during peak periods.

According to the source, it was the first time Skyrail had tried to push the motors of the "circulating bi-cable aerial ropeway" system to the fullest and unprecedented speed of seven meters per second. "The system has always been tested on five meters per second even at its initial trial runs. It's a senior management decision to test the system's fullest operational speed and its emergency braking.
"With a nearly 30-40 percent speed enhancement, the journey time could, therefore, be shortened, enabling a faster circulation of cabins. At least 3,000 to 4,000 extra passengers a day could be carried," the source said.

Currently, the highest passenger load recorded is about 11,000 per day. According to Skyrail, the system's maximum load can be boosted to 3,500 passengers an hour. The whole ropeway circulates 109 cabins at an average speed of four to five meters per second.

It takes 20 to 25 minutes to finish the 5.7-kilometer journey from Tung Chung to Ngong Ping.
According to an international expert from the world's largest ropeway construction company, operating on seven meters per second is "not common," and he was shocked to hear of the accident. "Bi-cable aerial ropeway is what we call one of the pioneering ropeways.
"Such an installation is not so common around the world," said Christoph Hinteregger, technical director at Austria-based Doppelmayr Seilbahnen.
"There aren't many models that can successfully run at seven meters per second, operators of bi-cable aerial ropeway still need to gather more experience," he told The Standard by phone from Switzerland.

Hinteregger said while "the maximum speed of a circulating bi-cable aerial ropeway is not theoretically unachievable," it can depend other factors like weather conditions such as wind and smog.

A spokesman for Skyrail-ITM refused to comment on whether the system was running at seven meters per second under an "ongoing review."
However, the spokesman admitted that an increased speed would help boost passenger load and the company is promoting Ngong Ping 360 in other countries.

The spokesman also denied there was any relationship between enhanced speed and passenger capacity.
After a three-day annual review was performed in early June to adjust ropeway tension, Leitner Ropeways programmers were adjusting a monitoring system called the Scada System, the source said.
The system is designed to monitor various functions during operations, including distance between cabins, motors, cabin doors and wind speed.
A fault message would be sent out and the system halted should the monitoring system detect any abnormalities, the source said.

But it was discovered a few hours before Monday's accident that a door on a cabin departing Ngong Ping for Tung Chung failed to close tightly, leaving a space of "two to three fingers."
"It was Monday afternoon, right before the accident took place, but the monitoring system didn't send out any alarm message. The cabin kept on operating," the source said.

The company performed emergency braking while the cable cars were operating at the maximum speed of seven meters per second, when suddenly "ka ka" noises were heard. Right after that, a fault alarm was raised, suggesting there had been problems in Tower 2B.

A Skyrail statement said an engineering team had been investigating since Monday night.
The Legislative Council will hold a special meeting of its economic panel Friday to discuss the incident.

Jetlag

Wat is dat lekker zeg, languit in je eigen bed liggen! We hebben heerlijk geslapen alhoewel we allebei wakker waren om 5 uur vanochtend. Nou ja... Chiel moet zo naar bed want morgenochtend gaat de wekker weer af om 7 uur maar ik kan echt nog niet naar bed. Ik ben klaar wakker!

Het weer is weer ouderwets warm en benauwd. Toen we in HK van het vliegveld naar de taxi buiten liepen, dachten we "O ja, zo voelt het weer!" Alsof je tegen een warme klamme muur oploopt. Wauw. Dat vestje wat ik had meegenomen uit Nederland kon gelijk de kast in. Die komt er voorlopig niet meer uit.

Bij de Pinnacle waren ze ook weer blij ons te zien. "Welcome back, mr & mrs Hong! You had a nice holiday?" Ach weten zij veel dat het ging om een verdrietige gebeurtenis. Wel lief dat ze ons gemist hadden.
Bij het zwembad was het precies hetzelfde vanmorgen. Ik kwam aanhinken als Manke Nelis en onze baywatch-dame kwam gelijk naar me toe. "Ha, you're back! You're okay? I help you okay? Where do you want to sit, mam?" Lief toch.

Ik heb wat baantjes getrokken, oefeningen in het water gedaan, weer wat baantjes getrokken en van de zon genoten. Lekker. Het was trouwens best druk aan het zwembad. Maar dat kwam omdat vandaag een Public Holiday was. Heb geen idee welke vakantiedag trouwens maar de Dragonboat races waren ook vandaag. Het zal wel iets zijn van een God voor de zee, of water, of boten of zoiets.

Monday, June 18, 2007

De foto's


En toen waren we weer in de lucht op weg naar Hong Kong.
Als je alle foto's ziet zijn we eigenlijk best druk geweest.
Posted by Picasa

Nog wat van Elburg gezien


En gegeten bij de Italiaan in Elburg
Posted by Picasa

Hebben nog bezoek gekregen van Kay! De zoon van Ron, en de vriend van Linn en Martijn.

En ik heb zelfs nog een stukje gevaren op de speedboot van Berry die hij de dag ervoor had gekocht
Posted by Picasa



Simone had heerlijke sushi gemaakt en Linn en Deborah
zijn nog wezen kijken bij Laurens die mee deed aan een
schooluitvoering
Posted by Picasa

Speciaal voor Kamilla een bakfiets op de foto gezet! En een toektoek!
Door de Passage gelopen
Mooie grafity in The Hague!
Posted by Picasa


Lekker gehangen op een terrasje op het Plein
Posted by Picasa
Shoppen in Den Haag
Geveltjes bekeken
Op bezoek bij Jan Pieter in het Torentje
Over het Binnenhof gelopen met Lody en Simone
Posted by Picasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails